Besplatno obrazovanje

Inspekcija provjerava - ''Odšteta u školi'' se ne smije naplaćivati!

Dvije osnovne škole u HNŽ-u, su naplaćivale ''odštetu u školi'' iako je naplaćivanje od učenika protuzakonito, jer je osnovno obrazovanje besplatno
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 07. 2018. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je osnovno obrazovanje zakonom obvezno i besplatno, ravnatelji pojedinih osnovnih škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji samoinicijativno su počeli skupljati novac od učenika u svrhu 'odštete' kojom pokrivaju troškove oštećenog školskog inventara.

Zbog toga se Udruga roditelja ''NAŠA DJECA 2014.'' krajem lipnja 2018. godine dopisom obratila Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa, u kojem navodi da su roditelji nezadovoljni jer su izloženi financijskom ''udaru radi prikupljanja novčanih sredstava na ime odštete''.

Ministarstvo je, kako stoji u odgovoru, na teren poslalo inspekciju koja je trebala provjeriti navode roditelja, te su ih informirali kako od 2016. godine do danas nije bilo izmjena i dopuna Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u HNŽ-u koje bi drugačije uredile predmetnu problematiku.

''Obvezno osnovno obrazovanje i odgoj besplatno je za svu djecu što podrazumijeva potpuno osiguravanje uvjeta za slobodan pristup i sudjelovanje učenika u odgoju i obrazovanju, te postupno osiguranje pristupa učenika besplatnim udžbenicima, priručnicima i drugom didaktičkom materijalu kojim škola raspolaže", stoji u odgovoru Ministarstva.

Prosvjetna inspekcija, kako navode, sukladno svojim nadležnostima kontrolira naplatu sredstava od djece izvanrednih učenika, studenata i roditelja, te njihovu namjenu, sukladno važećim propisima.

''S obzirom da je Zakon propisao da je osnovno obrazovanja besplatno za svu djecu, Inspektorat prilikom općih i tematskih inspekcijskih nadzora kontrolira primjenu i tih odredbi Zakona. Inspektorat dosljedno vrši kontrolu primjene zakonske regulative'', navedeno je u odgovoru Udruzi roditelja ''Naša djeca''.

Roditelji su se dotaknuli i dugogodišnjeg problema pri upisu u srednje škole, gdje se plaća upisnina i na kraju godine odšteta, te smatraju kako u ovom vremenu i uvjetima u kojima živimo ovo nema nikakvu opravdanost.

Udruga roditelja Naša djeca je zatražila da Ministarstvo objavi kojim srednjim školama su izdali suglasnost za naplatu ovih troškova, u što se troše sredstva roditelja i traže da im se dostavi obrazac (Primitak) o prijemu sredstva pri naplati.

''Upućuje se Udruga da, sukladno Zakonu o slobodi pristupa informacijama uputi resornom Ministarstvu na propisan način zahtjev kako bi dobila tražene informacije u vezi izdanih suglasnosti za naplatu odštete i upisnine u srednjim školama. Konkretne utroške eventualno prikupljenih novčanih sredstava od strane roditelja učenika (troškovnike) u srednjim školama možete dobiti preko organa škola, odnosno Vijeća roditelja koje aktivno sudjeluje u upravljanju školom i upoznato je preko aktivnosti koje ima u Školskom odboru sa svim detaljima i izvješćuje roditelje o planiranim i realiziranim aktivnostima unutar škole kojom rukovode'', navodi se u odgovoru Ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close